Mat & Dryck

Zakynthos erbjuder det mesta inom grekisk och internationell matlagning. Det finns många tavernor som erbjuder traditionell grekisk mat. Många är familjeägda och helt klart värda ett besök om du vill få smaka på ”riktigt” grekisk matlagning. Då Zakynthos har blivit en populär turistö har antalet ickegrekiska restauranger ökat.

Grekiska köket

Det grekiska köket har länge varit känt för att vara nyttigt och hälsosamt. Detta på grund av den stora mängden olivoljor och färska grönsaker. Grekiska köket delar många karaktärsdrag med andra medelhavskök. Idag står flera europeiska kök som influenser, och det finns nu fler olika rätter och smaker att välja på i det grekiska utbudet. Grekerna äter ofta så kallad meze, en samling smårätter, som förrätt. Det är vanligt att meze serveras med starkspriten ouzo. Soppor av olika slag som fakes och fasolada är mycket populära som förrätter.

Till huvudrätt äts det vegetariska alternativ, som är vanligt under fasteperioder. Vanliga vegetariska huvudrätter är moussaka, gigantes och yemista. Kötträtterna är det vi är vana vid; fläskkött, lammkött, nötkött, getkött mm. Ofta tillagas de i olika slags tomatsåser och även i rött vin. Populära grekiska kötträtter är païdaki, gyros, kleftiko, keftedes och souvlaki. Rätterna tillagas traditionellt på grill. Potatis, ris, pasta eller pitabröd är klassiska kombinationer.

Vitlök, fetaost, haloumi, yoghurt, oliver, färska grönsaker och oregano är vanligt förkommande ingredienser i det grekiska köket.

Dryck: vin och ouzo

Till maten ska man helst dricka vin då det sägs förhöja smakupplevelsen. Det röda vinet är mer populärt än det vita och är också jämförelsevis billigt. Ett vin som har en väldigt karaktärsfull smak och som ska drickas färskt är retisna, gjort på kåda från aleppotall.