Om Zakynthos

Den grekiska ön Zakynthos ligger i Joniska havet, väster om Greklands fastland. Ön är ett populärt resmål för dem som vill få uppleva sol och bad på vackra stränder, och spendera roliga utekvällar på någon av öns alla klubbar och barer.
zakynthos

Zakynthos består till stor del av berg och det ger den sin alldeles speciella karaktär. Ön ligger i Joniska havet och är ungefär 402 km2 stort. Strax över 30 000 invånare bor på Zakynthos och ön fick sitt namn från den legendariske arkadiern Dardanus. Zakynthos stad är Zakynthos huvudstad och det bor cirka 15 000 personer i staden.

Språk

Språket på Zakynthos är självklart i huvudsak grekiska. Bra är dock att nästan alla invånare på ön också talar engelska, och det är inte konstigt med tanke på det att engelsmännen är de flitigaste turisterna på Zakynthos. Det är även en hel del greker på ön som talar tyska, och italienska talas av många invånare i de norra delarna.

Klimat

Vädret är typsikt medelhavsklimat vilket innebär att det är varmt och behagligt. Det kan bli mycket varmt och torrt på somrarna, men eftersom det regnar mycket under vinterhalvåret har Zakynthos mycket rik vegetation. Olivträd, vindruvsplantage och citrusträd finns i mängder runt om på ön. Maj är en mycket bra månad att besöka Zakynthos, då högsäsongen inte börjat ännu, och vegetationen är då i full blom.

Flyg och färja

Det finns bara en flygplats på Zakynthos och det är Dionysos Solomos Airport som ligger på den sydvästra delen av ön. Från hamnen i Zakynthos stad går en färja som tar dig till staden Kyllini på Greklands fastland. Från byn Skinari kan du ta en färja som tar dig till Argostoli på Kefalonia.

Ta dig runt

Buss är ett ganska dåligt val då tidtabellerna inte är riktigt pålitliga. Då är taxi ett bättre val och det är ganska billigt. Vi tycker dock att det bästa sättet att ta sig runt på Zakynthos är med bil. Kom ihåg att vägarna kan vara i dåligt skick och att trafikrytmen är betydligt hetsigare än vad vi är vana vid i Sverige. Biluhyrning finns bl.a. på Dionysos Solomos Airport.